Recipe : Tom Yum Goong (and it's not a film title)

Saturday, February 22, 2014

Assalamualaikum,
Perghhhhhhhh rasa dah lama betul tak update ni. Berhabuk-habuk dah blog ni. But it's okay boleh start Fresh balik kan? So, how's your 2014 so far? Me? Absolutely great! Macam-macam perancangan dah dalam kepala ni. Moga Allah permudahkan la segala-Nya okay? Allah tahu yang mana terbaik buat kita.

Actually this post bukan untuk #throwback apa yang berlaku sepanjang 2013. Sesungguhnya tidak sama sekali.

Kin ada post kat FB gambar Kin masak Tom Yum Goong hari tu, then ada la few friends yang tanya recipe. Hmmm susah nak jawab. Kin ada study 2 resepi and end up jadi resepi "ikut-suka-hati-aku" hehehee~. But tak pe la Kin just share la since Hery cakap rasa dia sedap (ehem ehem).So, here we go...


Apa yang Kin guna:
Air 1.5 liter
2 kiub pati ayam Knorr
Lengkuas 1.5 inci (hiris halus dalam 8-10 keping)
Bawang merah/bawang besar 2 biji (Mayang)
Bawang putih 3 ulas (Mayang)
Cili padi 10 biji ((Tumbuk kasar)
Daun Limau purut 
Daun Ketumbar
Serai 4 batang (Ketuk-ketuk dan belah 4)
Jus limau nipis 4 biji
Thai Chilli Paste 2 sudu besar
Fish Sauce 2 sudu besar
Susu segar 1/4 cawan
Sayur-sayuran - Carrot, cendawan, kobis bunga, tomato
Udang & Sotong

Nak masak Tom Yum Goong ni mudah sangat sebenarnya. Zap Zap Zassssssss siap! Tak ambil masa banyak pun. Harap cara-cara ni membantu lah yek.
1. Panas kan air dalam periuk dan masukkan 2 kiub pati ayam Knorr sampai mendidih (Nak buat Chicken Stock)
2. Lepas air rebusan dah mendidih perlahan kan api sedikit dan masukkan lengkuas, serai, bawang putih dan bawang merah. Tunggu sampai mendidih dan naik bau.
3. Masukkan carrot dan kobis bunga, lepas 2 sayur ni agak lembut baru masukkan cendawan (sebab carrot dan kobis bunga ambil masa nak masak).
4. Bila cendawan dah agak-agak lembut, masukkan Thai Chilli Paste dan Sos Ikan. Diikuti dengan cili padi dan daun limau purut.
5. Masukkan udang dan sotong, bila dah agak-agak masak masukkan susu dan diikuti daun ketumbar.
6. Tom yum kena la masam kan? Maka masukkan la pulak Jus limau (ikut rasa masing-masing).
7. Lepas rasa semua ok, baru masuk tomato dan seminit lepas tu tutup api dan makan.

Senang bukan? Lepas ni tak perlu dah pergi makan kat kedai tom yum. Selagi rajin ke dapur ni, guna la semangat tu sebaik mungkin. keskeskesssss~ So, korang cubalah pulak okay, selamat mencuba!










 
Till next time,
Syikin Asril

You Might Also Like

0 comments